18.5.2012

Illan virkku, aamun torkku

Ylös, ulos ja lenkille!
Miksi aamut ovat niin vaikeita? Ehkä se johtuu säästä? Tuntuu ylivoimaiselta lähteä aamulla puoli kahdeksalta kuntosalille, jos taivas valaa vettä tai ulkona on pilkkopimeää. Mutta jos aurinko paistaa, olisin valmis jo kuudelta - kunnes alan katsoa Ylen aamu-tv:tä ja nukahdan uudelleen...

Entä mistä johtuu se, että alan kokata seuraavan viikon lounasannoksia vasta puoli kymmenen aikaan sunnuntai-iltana? Tai että työpäivän tehokkain aika minulle on iltapäivä? Sama työaika (8 t) tuntuu paljon pidemmältä, jos menen töihin kahdeksalta kuin jos menen vasta esim. puoli kymmeneltä.

Ehkä syynä on luontainen vuorokausirytmini. Ehkä vain kerta kaikkiaan olen illan virkku ja aamun torkku. Vuorokausirytmi on osin sisäsyntyistä, mutta siihen on mahdollista vaikuttaa - joidenkin mukaan jopa pitäisi pyrkiä vaikuttamaan, jotta sopeutuisi "normaalin" elämän rytmiin, yhteiskunnan hyväksymään sosiaaliseen normiin. Kaikille se ei ole edes mahdollista, ajatelkaa vaikka vuorotyöläisiä.

Työpaikassani on liukuva työaika ja voin mennä töihin aika lailla oman rytmini mukaan. Ehdin käydä kuntosalilla tai lenkillä ennen töihin menoa ja olen koko päivän virkeämpi kuin ilman treeniä. Haittapuoli on se, että olen myös töissä tunnin, pari pidempään kuin moni muu. Ja se, että sinne salille meno on aamulla niin kovin vaikeaa. Mieluummin kääntäisin kylkeä... Aikaisin (klo 23) nukkumaan ja aikaisin (klo 7 ) ylös, ulos ja lenkille tai salille, niin johan siinä tulee täyspitkä yöuni. Tosin tuo klo 23 toteutuu aika harvoin... Uni vaatii sitten velkansa viikonloppuisin, jolloin olen yleensä todella väsynyt koko ajan. Silloin voin antaa itselleni luvan vain olla ja torkkua univelat pois.

Lisäksi olen aamuisin aivan käsittämättömän hidas! Jos joku videoisi toimiani, ne olisivat kuin hidastetusta filmistä. Se kai johtuu siitä, että vireystilani ei vain yksinkertaisesti ole optimaalinen aamuisin. Muuten en ymmärrä sitä, että kissojen ruokkimiseen, niiden hiekka-astioiden siivoamiseen ja salikamppeiden päälle pukemiseen kuluu puoli tuntia. Puoli tuntia! Aivan käsittämättömän pitkä aika! Mitä ihmettä oikein nyhrään?!

Vuorokausirytmistä voi lukea esim. tästä: http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Vuorokausirytmi-sanelee-virkeystason/496/
tai tästä: http://www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/11720
tai vaikka tästä: http://yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2007/010507_e.htm

Kokkaamisesta tuli mieleen uusi lempireseptini: vuohenjuustopiiras. Bongasin reseptin Ylen aamu-tv:n Suolaa & sokeria -osiosta, mutta en enää löytänyt sitä Ylen uudistuneilta nettisivuilta. Onneksi resepti on muistissa ja tässä se teillekin: Vuohenjuustopiiras (tai olisiko se paistos, koska siinä ei ole taikinapohjaa). Sopii kai myös karppaajille?

Mielenkiintoisia unia ja virkeää aamua!
t. MerjaFIN

Aikainen lintu madon nappaa, kuten sanonta kuuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti