30.7.2012

Heiata vai ei?

Jos jokin voi pilata liikkumisen ilon, niin tämä kolumni tekee sen:
http://www.hs.fi/kotimaa/Heia+heia+Nostin+peffani+sohvalta/a1305588069853

En ehkä ottanut itse kolumnia liian tosissani, mutta viimeistään kommentit saivat minut harkitsemaan palvelusta eroamista. No, ainakin piilotin treenini muilta. Ehkä eroan myös ryhmistä...

Joku tietysti ajattelee, että se koira älähtää... mutta ei se niinkään ole, koska treenaan myös oikeasti. Siivoukset, shoppailut ja kissankävelytykset ovat vain rikkana rokassa ja lisäävät palvelun hauskuutta. Ja esim. tähän blogiin olen kirjannut vain ne hyötyliikunnat, joissa syke nousee ja hiki virtaa eli tehoa piisaa.

Mutta jotkut suivaantuvat siitä, että tällä tavoin ns. treenejä kertyy jopa 20 / viikko, kun vakavissaan treenajilla niitä tulee tähän verrattuna vain murto-osa. Palvelun tarkoituksena on kuitenkin kannustaa kaikkia ihmisiä liikkumaan - vaikka edes pikkuisen.

Artikkelia on kommentoitu puoleen ja toiseen. Tietysti kolumni voi kärjistää ja provosoida ja ehkä sen pointti on, että monet huijaavat itseään uskottelemalla urheilevansa, kun "vain" siivoavat. Mutta en oikein jaksa uskoa, että tämä olisi tilanne HeiaHeian käyttäjien joukossa. Tuskin kukaan kuvittelee, että kun kävelytän kissaani 200 m ja 20 min. päivässä, luulisin sen olevan kuntoa kohottavaa liikuntaa minulle. Mutta jollekin toiselle se voi olla juuri sitä. Esim. jos sairaus rajoittaa liikkumista, on pienikin liikkuminen terveyttä edistävää ja ylläpitävää.

HeiaHeia sanoo olevansa "ehkäpä hauskin tapa pysyä kunnossa". Kunnossa pysyminen on aivan eri asia kuin triathlon tai kymmenien kilometrien pyörätreenit tai maratonjuoksu. Tai mikä muu tahansa, mikä ei ole hyötyliikuntaa tai muuta hauskaa toimintaa, johon liittyy liikunta. Esim. muusikoiden työ on Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan raskasta. Silti moni ei katso soittamisen olevan liikuntaa.

Entä mihin unohtui terveysliikunta?

Kissani ovat tänä vuonna kävelleet yht. 31 km. Minusta se on aika hyvä saavutus kissalle :-)

MerjaFIN

4 kommenttia:

  1. Hei Merja!

    Palvelumme filosofia on ollut ja tulee jatkossakin olemaan rento (englantilaisittain casual) suhtautuminen liikuntaan.

    Olet oikeassa: kolumnisti kritisoi lumeliikuntaa, ilmiötä, josta kyllä saa väännettyä hauskoja vitsejä, mutta jolle itse asiassa ei löydy palvelumme statistiikasta näyttöä. Shoppailut ja muut ovat kuriositeetti lajien joukossa. Toki saatamme kehitellä vaikkapa tilastojen toteutusta niin, että erilaiset lajit tulevat huomioiduksi eri tavoin tms.

    Toiseksi samaan pesuveteen lumeliikunnan kanssa heitetään kolumnissa vaikkapa kauppaan kävely, jolloin ollaan jo vaarallisilla vesillä. Monelle suomalaiselle (ja myös muunmaalaiselle) jo kauppaan käveleminen on merkittävä lisä päivittäiseen liikuntaan, kuten kommentissasi mainitset.

    Toivon vilpittömästi että jatkat HeiaHeian käyttäjänä ja koet myös sen sisällä olevat yhteisöt mielekkäiksi. Juuri sinun kaltaistesi käyttäjien vuoksi ja teidän tarpeitanne sekä toiveitanne vastaavaksi olemme pyrkineet HeiaHeiaa kehittämään - emme kilpaurheilijoille tai tiedemiehille, vaikka hekin ovat tietysti tervetulleita :)

    Myös käyttäjien aktiivisuus omien kaveriensa suuntaan on ollut iso juttu: saamme toistuvasti palautetta siitä, miten kaverien hauskat liikuntapäivitykset ovat antaneet itse kullekin pienen kipinän liikkua enemmän.

    Vastauksena kysymykseesi: Heiata ;)

    Jussi Räisänen
    perustaja & tj
    HeiaHeia.com

    (Kolumnistikin muuten käyttää aktiivisesti HeiaHeiaa ja kehui sitä hyväksi juuri äsken Twitterissä. Kolumnissahan kieli oli tarkoituksella aika provosoivaa)

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Tämä oli hyvä kommentti, joka kannustaa eteenpäin myös Heiaamisessa.

    Leena Simonen

    VastaaPoista
  3. Hyvä Merja, hyvä Jussi!

    Heiaheiaan mahtuu mukaan varmasti monenlaista sakkia, hyvä niin.
    Ihan sama kuin minkä tahansa some-välineen kanssa, jokaiselle tulee oma tapa käytää niitä. Jos palvelusta on jotain hyötyähän, niin silloin se menestyy.
    Minulle Heiaheia on sekä kannuste, että pervo-rehelimen historiikki... Tavoite on siellä kulmassa odottamassa, että joskus siihen pääsisi.

    Pitääkin kirjata illallinen salikäynti.. Ja kastoa, että kannattiko heinäkuuksi hankkia salikortti?

    Vastaus: kannatti, vaikka käynnit tuli kalliimmaksi, kuin kertalippu. Mutta jos minulla ei olisi ollut kk-korttia, olisi helpommin jäänyt käymättä...

    VastaaPoista
  4. Kiitos Jussi, Leena ja Risto!

    On tavattoman ilahduttavaa saada palautetta ja asiallisia ja kannustavia kommentteja. Totta joka sana, mitä kirjoititte. HeiaHeia on paitsi treenipäiväkirja myös sosiaalisen median väline, jossa kavereiden kanssa jutustelu, hauskat kannustusikonit ja ryhmät ovat tärkeitä liikunnallisen aktiivisuuden kannustimia. Tiedän myös, että kissankävelytykseni hauskuttavat monia kavereitani :-)

    Jos näen Heian live-virrassa merkinnän: vatsalihasharjoituksia 5 min., saa se minut miettimään, että miksi en itsekin voisi tehdä vatsa- ja muitakin treenejä esim. aamuisin tai muuten vain päivän mittaan. Eikö se olisi tyhjää parempi, jos en syystä tai toisesta mene kuntosalille?

    Ihanaa olisi myös nähdä Heiassa merkintä: kävelin rollaattorilla 500 m. Voin vain kuvitella, kuinka suuri saavutus se olisi ko. henkilölle.

    Miksi pitäisi olla vain tietyn tyyppistä liikuntaa HeiaHeiassa tai jossain muussa palvelussa? Miksi kukin ei saisi liikkua juuri niin kuin itse tahtoo ja kirjata suorituksensa niin kuin parhaaksi näkee? Miksi tämäkin on jonkun mielestä kilpailua?

    Ei se määrä, vaan se laatu. Ja se laatu on yksilöllistä, jokaiselle henkilökohtaista. Peffan sohvasta nostaminen voi olla jollekin suuri ja hikinen ponnistus.

    Eläköön yksilöllinen Heiaus!

    T. MerjaFIN
    p.s. Heiaan siis edelleen :-D

    VastaaPoista