2.2.2011

Terveysuutisia

Midä dieettiä sinä suosit? Vai pitäisikö puhua ruokavaliosta tai ehkä elämäntavasta?

Ravintosuositukset vaihtuvat vauhdilla suuntaan jos toiseen, ravitsemuksen asiantuntijat kiistelevät keskenään. Yhtä mieltä ollaan nähtävästi vain siitä, että D-vitamiinia pitäisi saada enemmän ainakin Suomessa ja erityisesti talvisaikaan:
    Ihminen laihtuu, jos hän syö vähemmän kaloreita kuin mitä kuluttaa. Ei ole kuitenkaan aivan sama, millaisia kaloreita. Tohtori.fi-sivuston laihdutusklinikka antaa hyviä ohjeita painonhallintaan:
      Jokaisen täytyy kuitenkin itse miettiä, millaiset ohjeet tukevat juuri hänen painohallintaansa ja terveyttään. Senpä vuoksi olen listannut tähän edellisen sivuston eri kohtiin viitaten ne asiat, joihin itse kiinnitän erityisesti huomiota:
      • Kohta 1. Puolen tunnin sisällä rankan liikunnan jälkeen olisi hyvä nauttia proteiinia, joka edistää lihasten palautumista ja liikunnasta (väistämättä) aiheutuneiden kudosvaurioiden korjautumista. Proteiini pitää yllä lihaksia myös laihdutuksen aikana. 
      • Kohta 2. On totta, että kevyttuotteet eivät aina ole kevyitä, koska niissä rasva on usein korvattu sokerilla. Kannattaa siis todella lukea tuoteselostetta, jos haluaa syödä kevyttuotteita. Mutta ne voivat olla myös oikeasti kevyitä, kuten rasvaton maito. Maidossa olevan proteiinin on todettu edistävän laihtumista. 
      • Kohta 3. Samaa mieltä, aamiainen auttaa aina. 
      • Kohta 4. Samaa mieltä. Turhia ja ei-terveellisiä sokereita ja hiilihydraatteja ei kannata nauttia, jos aikoo pudottaa painoa. Mutta koska esim. minun kolesterolini pyrkii koholle, en nauti jokaisella aamiaisella kananmunia. Kananmunanvalkuiaiset olisivat siinä mielessä terveellisempiä, mutta eivät maistu minulle yksistään. 
       Ja lopuksi: vaikka laihtuminen on terveellistä, onko aina terveellistä juuri se tapa, millä laihtuu?

      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti