2.3.2011

Helmikuu on mielessäin...

Mitä helmikuussa oikeastaan tapahtui? Mitä kirjoitin blogiin viime viikolla, mitä kuukausi sitten? Mitä päätin ja pitikö se? Mitä tein viime vuonna tähän aikaan, vuosi sitten, kymmeniä vuosia sitten? Millaisia olivat valintani?

Blogin linkkilistassa lukee Oulu. Linkki vie Google maps:iin, ja kun etäännyttää näkymää, näkee kohta Skandinavian ja sitten koko Euroopan, maailman. Noinko suuri Suomi on pinta-alaltaan? Euroopan suurvallat jäävät jälkeen ainakin erämaan määrässä. Siinä me olemme, suoraan Balttian yläpuolla. Onko se Latvian rannikko, joka näkyy upean sileänä ja avarana kallioreunana lentokoneesta? Ja Englanti kolmen (Oulusta Helsingin kautta neljän) tunnin lentomatkan ja kahden aikavyöhykkeen päässä lännessä, 0-vyöhykkeellä, klo 00:00 Greenwichin aikaa.

Ensimmäinen hieman laajempi kosketukseni Eurooppaan tapahtui 80-luvulla. Vuosina -82 ja -83 ajoimme porukalla läpi Euroopan ja parkkeerasimme Italiaan kuukaudeksi ja kahdeksi. Vuonna -84 Inter-Rail (vai onko se nykyään Interrail…) oli ”the must”.

Matkan alkajaisiksi istuimme kolme päivää yhteen menoon junassa ja pelasimme korttia, koska oikeastaan mitään muuta tekemistä ei ollut. Matkustimme junalla Oulusta Turkuun, sieltä laivalla Ruotsin puolelle, junalla läpi Etelä-Ruotsin ja Tanskan. Odottelimme Saksaan vievää lauttaa, toisella puolen suuntasimme Belgiaan ja jälleen lautalla yli vesien Englantiin. Se oli ensimmäinen kosketukseni saarivaltioon.

Kiersimme myös monta muuta maata matkan aikana. Keskeisimmät mietittävät asiat olivat: ehdimmekö junaan päästäksemme seuraavaan etappiimme, missä nukumme seuraavan yön, missä peseydymme, mistä löytyy raikasta ja ilmaista vettä keskellä Pariisia… Erityisesti mieleeni on jäänyt yö, jolloin koko interrailkansa makasi pitkällään Italiasta Itävaltaan menevän junan käytävällä, koska hytit olivat täynnä. Konduktööri kulki käytäviä yrittäen varoa astumasta päällemme. Keskellä yötä tulimme maiden rajalle ja jouduimme vaihtamaan junaa. Huonosti nukutun yön jälkeen ei olo ollut kaikkein aurinkoisin saapuessamme Wieniin. Maailma pieneni ja mieli piristyi kummasti, kun kuulin jonkun huutavan ”Hei, Merja! ”. Tuttava Oulusta oli eksynyt samaan kaupunkiin.

Junissa ja raja-asemilla riitti, kun vilautti Suomen passin kantta. Aah, Finland! Okay, okay! Tiukimmat olivat turvatoimeliaiden ilmeet Englannin satamaterminaalissa. Ja ainoa paikka, jossa rinkkamme tarkistettiin oli Tornion tulli, kun n. 130 km ennen koti-Oulua ylitimme viimeisen raja-aseman kävellen Haaparannan rautatieasemalta Tornion puolelle. ”Ai, te olettekin suomalaisia! No tarkistetaan nyt silti nuo rinkat, kun sisään asti tulitte.”

Moni asia on muuttunut noista ajoista (kuten kartat). Rajojen ylittäminen on sekä helpottunut että tiukentunut. Ihmiset, me kaikki, olemme tehneet valintoja. Joskus ajattelen, että olisipa se mukava lähteä autolla tai junalla Eurooppaa kiertämään! Mutta lähtisinkö silti? Se tuntuu niin kovin vaivalloiselta. Ja kalliilta. Mukavuudenhaluinen minäni ei ehkä haluaisi tehdä matkaa budjetilla, johon sisältyy yöpyminen rautatieasemalla tai hiusten peseminen huoltoaseman vessassa. ”Good old days” olivat mahtavia silloin, aivan varmasti, mutta tällä hetkellä, tässä iässä, tässä elämäntilanteessa – hmmm… Aikuisten Interrailista voi lukea kolumnin ja kommentteja vaikkapa tältä Osmo Soininvaaran palstalta.

Tarkoitukseni oli tehdä lyhyt raportti helmikuulta, mutta taisin eksyä aika kauas aiheesta. Vai eksyinkö? Helmikuu ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan (työtä, harrastuksia, selityksiä…) painonhallinnan suhteen, mutta liikunnan ilopilkku on, että olen tänään nostanut kuntosalilla 11.2.11 Kuntosaliohjelma-päivityksessä aikomani painot rintalihas (pectoralis) -laitteessa 25 kg:een ja tehnyt kolme kymmenen toiston sarjaa. Lisäksi tein pystypunnerusta Smith-tangolla 3 x 10 x 6,25 kg, ja se tuntui helpolta huolimatta siitä, että kaaduin eilen työpaikan jäätyneillä portailla ja venähdytin olkapääni. Jeee!

Pointtini on, että elämä on täynnä valintoja, joka hetki. Vuonna -84 valintani oli Inter-Rail, ja sen muisteleminen valokuvia tutkimalla oli miellyttävän rentouttavaa. Se oli valintani tänään. Muista valinnoista taidan kirjoittaa toisella kertaa.

4 kommenttia:

  1. Tulee niin nuoruus mieleen.
    Merja UK

    VastaaPoista
  2. :-D niinhän se tuli...
    kaima Suomesta

    VastaaPoista
  3. Samana vuonna reilaamassa kuin siskokin, mutta matkaseurana oli siskon reilikaverin sisko :) Meillä oli eri matkakohteet- itse asiassa emme edes suunnitelleet reittiä etukäteen, vaan menimme hetken mielijohteesta aina seuraavaan paikkaan. Kriteerinä seuraavaalle kohteelle saattoi olla se, että pystyi nukkumaan yön junassa, eikä tarvinnut etsiä muuta yöpaikkaa.

    Ruokamuistoja tältä matkalta on jonkin verran eli köyhänlaisesti. Oltiin nimittäin niin visuja, että otimme ystäväni ehdotuksesta Suomesta matakevääksi kokojyväruisleipää, sulatejuustoa ja omenoita, jottei tarvitsisi esim. laivalta ostaa kallista ruokaa. Hyvin säilyvää ja nälkäiselle matkalaisella maistuvaa ja edullista. En muista montako päivää tätä herkkua riitti, mutta aika monta päivää oli sama ruokalista. Itse asiassa taisimme syödä "ulkona" koko reissulla vain kerran. Nuorenahan sitä eli jäätelöllä ja leivonnaisilla.

    Mieleen onkin jäänyt Italian ihanat sorbettijäätelöt ja Wienin lukuisat kahvilat ja niiden herkkuleivokset. Samoin Venetsian torilta ostettu hunajameloni ja muut hedelmät. Nekkuomenoitakaan ei voinut vastustaa. Ei silloin osanut haikailla ravintolan ruokalistalla tarjolla olleita paikallisia ruokaherkkuja. Rinkka selässä helteessä taivaltaessa, kaikki makeiden herkkujen tuomat kaloritkin taisivat haihtua saman tien. Nyt jos olis reissaamassa, niin varmaan päivän kohokohta olisikin istahtaa syömään "oikeata ruokaa" eli maistella niitä eri maiden lämpimiä aterioita, jotka silloin nuorena jäi kokeilematta.
    Kotiin viemisinä nuoen tytön rinkassa oli tietenkin viimeisillä rahoilla ostettuja keksipaketteja ja marmeladeja.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista, sisko!

    Niinhän se taisi olla: teillä oli suunnitelmavapaa matka, meillä taas junanvaihtoa myöten tarkasti suunniteltu (ei tosin minun ansiostani,minä vain kuljin reilikaverini perässä).

    En muista oliko meillä eväitä mukana, ehkä jotain, mutta kuppiloissa syötiin, Italiassa pastaa, Wienissä wieninleikettä ja Sacher-kakkua... Mutta hupenivat ne rahat meilläkin matkan edetessä. Mieleeni on jäänyt Monaco, jossa istuimme satamalaiturilla ja söimme näkkileipää ja sardiineja ja katselimme, kuinka ihmiset ajoivat hienoilla autoilla satamaan ja nousivat huvijahteihin. Illan pimetessä valot loistivat jahdeista ja paraatipukuiset tarjoilijat kantoivat vieraille hienoja aterioita.

    Käsittääkseni tuona iltana juhlittiin prinsessa Carolinen syntymäpäivää (tms.). Koko kaupungista (=valtakunnasta) sammutettiin valot ja merellä olevalta laivalta ammuuttiin upeita ilotulitusraketteja juhlan kunniaksi.

    Köyhän matkalaisen juhlahetkiä :-D

    Merja Suomesta

    VastaaPoista