400 g jauhelihaa
2 sipulia
1 paprika
1 prk (390 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 pkt amerikan pekonia
3 rkl ketsuppia
5 dl keitettyä makaronia
1 prk (150 g) Silva-savuporolevitettä (kevyt)
2,5 dl ruokakermaa (Flora kevyt 7 %)
150 g juustoraastetta
oliiviöljyä
suolaa (varovasti)
kurkumaa (ripaus)
cayennepippuria
pippurisekoitusta
paprikajauhetta
muskottipähkinäjauhetta
rakuunaa (runsaasti)
- keitä makaronit ja huuhtele kevyesti, sekoita mukaan teelusikallinen öljyä, jotta makaronit eivät tartu toisiinsa. Kaada makaronit öljyllä voideltuun uunivuokaan
- pilko sipuli ja paprika pieneksi ja kuullota öljyssä pehmeiksi
- ruskista jauheliha öljyssä ja lisää loppuvaiheessa sekaan pieniksi pilkottu pekoni
- kaada sipuli-paprikaseos ja jauheliha-pekoniseos kattilaan ja lisää tomaattimurska
- lisää mausteet seokseen ja anna kiehua pienellä lämmöllä n. 10 min.; tarkista maku.
- kaada seos vuokaan makaronien päälle
- sekoita keskenään ruokakerma ja savuporolevite ja kaada seos vuokaan
- levitä juustoraaste pinnalle
- paista 200 asteessa 30-40 min., kunnes näyttää ja tuoksuu hyvältä :-)
Eräs ystäväni soitti ja pyysi reseptiä ruokaan, jota olin hänelle taannoin tarjonnut. Siinä oli ollut jauhelihaa, makaronia ja jotain kastiketta, vähän lasagnen tapaan. Minulla ei aluksi ollut mitään mielikuvaa aineksista. Sitten löysin "uusimmat kehitelmät liimalapulla" -pinosta kolme irrallista keltaista tarralappua, jotka näyttivät kuuluvan yhteen ja sain aikaiseksi yllä olevan kokonaisuuden, jota (todennäköisesti) olin tarjonnut ystävälleni.
Ei siis tarvitse ihmetellä, jos blogikirjoitukseni eivät puhku liikunnan iloa ja onnistumisen riemua, kun ruoka maistuu liian hyvin... Mutta onneksi löysin tuon reseptini - se kuulostaa hyvältä ja sitä voi muokata kevyempään suuntaan esim.poistamalla pekonin ja käyttämällä vähärasvaista juustoa :-D
Vehnäpitoinen pasta on heikkouteni. Jokin viikko sitten luin uutisen, jossa kerrottiin vehnän vaikutuksesta painoon ja hyvinvointiin. Pidin puolitoista viikkoa vehnäpaastoa ja paino putosi 1,5 kg. Suurin syy painon pudotukseen lienee siinä, että piti miettiä vaihtoehtoja vehnälle, etsiä esim. leipää, jossa ei ollut vehnää lainkaan, syödä jotain muuta kuin pastaa... Pasta jauhelihakastikkeineen on herkkua, mutta tuona aikana söin (liian ?) paljon kalaa: silakkaa, siikaa, anjovista, tonnikalaa, seitiä, lohta... Lisäksi katkarapuja ja kananmunia. Kynnet voivat hyvin ja olo oli hyvä. Kalojen elohopeapitoisuuksia en ajatellut. Kalan lisäksi söin folionyytissä valmistettua uuniperunaa porkkanan ja sipulin kera, oliiviöljyllä ryyditettynä, mausteena suolaa, pippurisekoitusta ja timjamia. Vähitellen perunan koko pieneni ja sipulin ja porkkanan määrä suureni. Taisin jäädä koukkuun...
Toki ruokavaliooni kuului myös mm. jogurttia, rahkaa, hedelmiä ja vihanneksia, mutta suurin muutos oli juuri tuosa vehnän välttelyssä. Siitä tuli hyvä olo ja paino laski, joten kokeilen toistekin.
Huomenna on pyhäinpäivä, jota meillä usein nykyään vietetään Halloweenin merkeissä, vaikka kyseessä on aivan eri juhla. Pyhäinpäivänä Suomessa haudoilla palavat kynttilä ja lapset pitävät haamukutsuja :-)
Lisätäänpä tähän vielä kekrin vietto, joka ajoittuu syyskuun lopun ja pyhäinpäivän aikaan. Esim. Kajaanissa kekriä vietetään polttamalla kekripukki.
Hyvää pyhäinpäivää ja Halloweenia ja kekriä!
MerjaFIN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti